Dezavantajlı Grupları Anlama ve Sosyal Destek

Dernek, dezavantajlı grupların,  başta özel gereksinimli bireylerin zihinsel, fiziksel ve toplumsal engellerinin ortadan kaldırılması; onların toplumdaki tüm bireylerle eşit haklara sahip olması ve kendilerine yönelik ayrımcı uygulamaların sona erdirilmesi; özel gereksinimli bireylerin toplumla entegre bir yaşam sürdürmelerinin savunulması ve izolasyona yol açabilecek her türlü uygulama ve politikaya karşı mücadele edilmesi;kamusal ya da özel tüm yaşam alanlarının ve hizmetlerin evrensel tasarım ilkesi uyarınca, herkes için erişilebilir olması yönünde gerekli çalışmaların yapılması amacı ile kurulmuştur.

 

1- Zihinsel, fiziksel veya toplumsal açıdan bireyi engelleyen unsurları araştırmak ve bunların ortadan kaldırılması için gerekli çözüm önerilerini ortaya koyup bu önerilerin hayata geçirilmesi yönünde adımlar atmak.

 

2-  Özel gereksinimlik alanında dünyadaki ve ülkemizdeki bilimsel ve teknik gelişmeleri takip etmek ve elde edilen bilgileri kamuoyuyla paylaşmak.

 

3- Gerekli altyapı sağlanması durumunda, özel gereksinimli bireyin de her türlü mesleği yapabilme potansiyelinin bulunduğu inancıyla, engellilerin istihdam ve mesleki gelişimleri önündeki bariyerleri tespit ederek bunların ortadan kaldırılmasına yönelik çözüm önerileri geliştirmek.

 

4- Bir taraftan devletin ve toplumun özel gereksinimli bireyi, öbür yandan özel gereksinimli bireyin toplumu ve devleti maddi manevi istismarıyla, pozitif veya negatif her türlü ayrımcılıkla mücadele etmek, özel gereksinimli bireyin de toplumdaki her bireyle eşit haklara sahip olması ve eşit biçimde hizmet alabilmesini sağlayacak sosyal devletin ve Birleşmiş Milletler Engelli Hakları sözleşmesinin gerektirdiği makul uyumlaştırmayla ilgili her türlü girişimde bulunmak.

 

5- Amaca uygun faaliyetlerinin etkinleştirilmesi ve geliştirilmesi için araştırmalar yapmak. 

 

6- Amaca uygun kurs, seminer, konferans ve panel gibi eğitim veya sportif faaliyetler düzenlemek.

 

7- Amacın gerçekleştirilmesi için gerekli olan her türlü bilgi, belge, doküman ve yayınları temin etmek, dokümantasyon merkezi oluşturmak, kütüphane kurmak, çalışmalarını duyurmak için amaçları doğrultusunda gazete, dergi, kitap ve bülten gibi yayınlar çıkarmak.

 

8- Amacın gerçekleştirilmesi için sağlıklı bir çalışma ortamını sağlamak, her türlü teknik araç ve gereci, demirbaş ve kırtasiye malzemelerini temin etmek.

 

9- Gerekli izinler alınmak şartıyla amacına uygun yardım toplama faaliyetlerinde bulunmak ve yurt içinden ve yurt dışından bağış kabul etmek.

 

10- Tüzük amaçlarının gerçekleştirilmesi için ihtiyaç duyduğu gelirleri temin etmek amacıyla iktisadi, ticari ve sanayi işletmeler kurmak ve işletmek.

 

11- Üyelerinin yararlanmaları ve boş zamanlarını değerlendirebilmeleri için lokal açmak, sosyal ve kültürel tesisler kurmak ve bunları tefriş etmek.

 

12- Üyeleri arasında beşeri münasebetlerin geliştirilmesi ve devam ettirilmesi için yemekli toplantılar, konser, balo, tiyatro, sergi, spor, gezi ve eğlenceli etkinlikler vb. düzenlemek veya üyelerinin bu tür etkinliklerden yararlanmalarını sağlamak.

 

13- Dernek faaliyetleri için ihtiyaç duyulan taşınır, taşınmaz mal satın almak, satmak, kiralamak, kiraya vermek ve taşınmazlar üzerinde ayni hak tesis etmek.

 

14- Amacın gerçekleştirilmesi için gerek görülmesi durumunda yurt içinde ve yurt dışında vakıf kurmak, federasyon kurmak veya kurulu bir federasyona katılmak, gerekli izin alınarak derneklerin kurabileceği tesisleri kurmak.

 

15- Uluslararası faaliyette bulunmak, yurt dışındaki dernek veya kuruluşlara üye olmak ve bu kuruluşlarla ortak çalışmalar yapmak veya yardımlaşmak.

 

16- Amacın gerçekleştirilmesi için gerek görülmesi halinde, 5072 sayılı Dernek ve Vakıfların Kamu Kurum ve Kuruluşları ile İlişkilerine Dair Kanun hükümleri saklı kalmak üzere, kamu kurum ve kuruluşları ile görev alanlarına giren konularda ortak projeler yürütmek.

 

17- Dernek üyelerinin yiyecek, giyecek gibi zaruri ihtiyaç maddelerini ve diğer mal ve hizmetlerle kısa vadeli kredi ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla sandık kurmak.

 

18- Gerekli görülen yerlerde şube ve temsilcilikler açmak.

 

19- Derneğin amacı ile ilgisi bulunan ve kanunlarla yasaklanmayan alanlarda, diğer derneklerle veya vakıf, sendika ve benzeri sivil toplum kuruluşlarıyla ortak bir amacı gerçekleştirmek için plâtformlar oluşturmak.

 

20- Amacın gerçekleştirilmesi için ihtiyaç duyulan ve kanunların yasaklamadığı her türlü faaliyette bulunmak.

 

21- Kamu ve özel sektörde özel gereksinimli bireylerin istihdamı için girişimlerde bulunmak.

 

22-    Özel gereksinimli bireylerin eğitim sürecinde karşılaştıkları erişilebilirlik sorunlarını, maruz kalınan ayrımcı davranışları tespit ve teşhir etmek, ve çözüm önerileri geliştirmek.

 

23- Kamu kurum ve kuruluşlarına ait resmî yapılar, mevcut tüm yol, kaldırım, yaya geçidi, açık ve yeşil alanlar, spor alanları ve benzeri sosyal ve kültürel alanlar ile gerçek ve tüzel kişiler tarafından yapılmış ve umuma açık hizmet veren her türlü yapıların ve alanların  özel gereksinimli bireylerin de erişimine uygun hale getirilmesi için mücadele vermek ve projeler hazırlamak.

 

24- Özel gereksinimli bireylerin ulaşımla ilgili erişilebilirlik sorunlarının ortadan kaldırılmasına yönelik çalışmalar yapmak.

 

25- Özel gereksinimli bireylerin yazılı, elektronik ve dijital (kitap, web siteleri, televizyon kanalları vb.) her alanda bilgiye erişim olanaklarını arttırmak, karşılaşılan engellerin giderilmesi için çalışmalar yapmak.

 

26- Özel gereksinimli bireylerin demokratik ve siyasal haklarını, eşit ve bağımsız olarak kullanabilmeleri hususunda çalışmalar yapmak.

 

27- Her türlü ürün ve hizmetin, gerek tasarımı ve planlanışı, gerek sunumu, etiketlenmesi ve faturalandırılması, gerekse de satış sonrası süreçlerinin özel gereksinimli tüketicinin engelsiz erişimine uygun hale getirilmesi yönünde ilgili kişi ve kuruluşlar nezdinde girişimlerde bulunmak ve  konuyla ilgili yasal düzenlemelerin hayata geçirilmesi için mücadele vermek.  

 

28- Özel gereksinimlilik üzerine akademik alanda bilimsel çalışmalar yapmak, mevcut çalışmalara iştirak etmek, yapılan bilimsel çalışma ve yayınları toplayarak bir veri tabanı oluşturmak, ulusal ve uluslararası projeler gerçekleştirmek.

 

29- Özel gereksinimli bireylerin  sorunları ve sorunların çözüm yolları hakkında halkı aydınlatmak ve kamuoyu oluşturmak, derneğin tanıtımı ve kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla gerektiğinde reklam vermek ve engellilerle ilgili programlara sponsor olmak.

 

30- Özel gereksinimli bireylerin sorunlarının çözümü için gerekli yasal değişikliklerin yapılması amacıyla yetkililer nezdinde girişimlerde bulunmak ve sosyal, ekonomik, kültürel, mesleki hakların ihlali durumunda yargı yoluna gitmek ve bu amaçla bir hukuk komisyonu oluşturmak.

 

31- Kuruluş amaçları benzer dernek, vakıf veya inisiyatiflerin çalışmalarına, olanaklar ölçüsünde destek vermek, gerekli mercilerden izin almak ve yasal prosedüre uymak kaydıyla uluslararası toplantılar düzenlemek, düzenlenen toplantılara katılmak, benzer amaçlı ulusal ve uluslararası dernek ve kuruluşlarla işbirliği yapmak, yurt içinde ve yurt dışında şube ve temsilcilikler açmak, federasyon ve platformlar kurmak veya kurulmuş federasyon ve platformlara katılmak.

 

32- Özel gereksinimli bireye sahip olan aileleri, dernek bünyesinde veya bağımsız olarak bilgilendirip farkındalıklarını arttırmak suretiyle örgütlenmelerini teşvik etmek.