Ulusal Ajans Başlangıç Toplantısı Sakarya'da Yapıldı

“Sokakta Yaşayan İnsanların Rehabilitasyon ve Arabuluculuk Yoluyla Eve Dönüşü (HOPE)” Erasmus+ Projesinin ilk uluslararası toplantısı dört farklı ülkeden temsilcinin katılımıyla Sakarya, Türkiye’de gerçekleştirildi. Yürütücülüğünü Sakarya Üniversitesi adına Sosyal Hizmet Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yusuf GENÇ’in üstlendiği HOPE projesi ile sokakta yaşayan insanların evlerine dönüşünü sağlamak üzere büyük bir iş birliğinin ilk adımı atıldı.

14-15 Ocak 2020 tarihlerinde, proje ortaklarından Sakarya Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü’nün ev sahipliğinde, Türkiye, Avusturya, İtalya ve Macaristan’dan katılan kurum ve kuruluş temsilcilerinin bir araya geldiği toplantı, proje partnerlerinin tanıtım ve tanışma faaliyetleriyle başladı. Türkiye’den Sakarya Üniversitesi, Sakarya Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi, Altın Lale Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi ve Dezavantajlı Grupları Anlama ve Sosyal Destek Derneği’nin katılım sağladığı toplantıya Avusturya’dan Austrian Association of Inclusive Society, İtalya’dan ARES Campobasso, Macaristan’dan Human Profess gibi kurum ve kuruluşların temsilcileri katılım gösterdi. Sırasıyla İtalya, Avusturya ve Macaristan’dan katılım sağlayan partnerlerin temsilcileri, kendi ülkelerindeki sokakta yaşayan insanlar-evsizlere ilişkin verileri ve istatistikleri kapsayan sunumlar gerçekleştirdi. Sunumlarda sırasında her ülkeye ilişkin durumlar üzerinde değerlendirmeler yapılarak proje çıktılarının işlevsel olabilmesi için başvurulabilecek optimum çalışma stratejileri tartışıldı.

İki sene sürmesi planlanan projede; partnerler arasında iletişimi sağlamak aracılığıyla kullanılacak haberleşme araçları, gelecek toplantıların tarih ve sayıları, proje planlamasının oluşturulması, sözleşme şartları, her partnerin üstleneceği sorumluluklar ve zaman akışı gibi diğer gündem maddeleri de değerlendirildi. Böylece iki sene içerisinde evsizlikle mücadele ve evsizlerin eve dönüşü konusunda planlı, kapsamlı ve işlevsel bir süreç akışı oluşturulması amaçlandı. Evsizlerin sorunlarına ilişkin güncel verilerin ortaya koyulması ve evsiz yakını olan ailelerin evsizliğe bakış açısının anlaşılabilmesi için 4 ülkede 400’den fazla kişiye ulaşılacak şekilde bir saha araştırması yapılması kararlaştırıldı. Böylece güncel verilerden hareketle evsizlik sorununa dair kalıcı bir çözüm getirilmesine katkı sağlayacak, çevrimiçi öğrenme platformu, eğitim modülleri, akademik makale gibi somut çıktılar üretilmesi kararlaştırıldı.