I senzatetto continuano a essere a rischio nel processo di pandemia

Sakarya Üniversitesinde evsizlere ilişkin yürütülen AB Erasmus+ projesinin koordinatörü Prof. Dr. Yusuf Genç, koronavirüs sürecinin özellikle evsizleri olumsuz yönde etkilediğini belirterek, evsizlerin sağlık durumlarının iyi olmadığını, dezenfektana ulaşamadıklarını ve tüm ülkelerin bu konuda ortak bir politika geliştirmeleri gerektiğini söyledi.

“Evsizlerin solunum ve bağışıklık sistemleri zayıf”

Türkiye’de evsizlerle ilgili belediyelerin, çeşitli yardım derneklerinin faaliyetleri ve farklı projeler ön plana çıkıyor. Sakarya Üniversitesi bünyesinde yürütülmekte olan “Sokakta Yaşayan İnsanların Rehabilitasyon ve Arabuluculuk Yoluyla Eve Dönüşü” konulu AB Erasmus+ projesi kapsamında Proje Koordinatörü Prof. Dr. Yusuf Genç, evsizlerin sorunlarının belirlenmesi, eve dönüşlerinin kolaylaştırılması ve onlara verilen hizmetlerin profesyonelleşmesi ile ilgili çeşitli faaliyetlerde bulunuyor. Koronavirüs sürecinin özellikle evsizleri olumsuz yönde etkilediğini dile getiren Genç, “Evsizlerin sağlık durumları iyi değil, özellikle solunum ve bağışıklık sistemleri kötü beslenme ve barınma problemlerinden ötürü zayıf. Hijyen açısından da maalesef dezenfektana ulaşmaları zor. Bu durum sadece Türkiye’de değil, tüm dünyada bu şekilde. Ülkeler ortak bir politika geliştirerek evsizlerin salgın ve afet gibi durumlardan daha fazla olumsuz etkilenmemesi için kararlar almalı ve uygulamalı” dedi.

“Evsizlere yönelik hizmet birimleri oluşturulmalı”

Evsizlerin farklı sorunlar sebebiyle sokakta yaşadığını dile getiren Genç, “Bu kişilerin evsizlik sebepleri anlaşılıp kendilerini kıymetli hissetmeleri, kendilerine değer vermeleri, eve, ailelerine dönmeleri gerekiyor. Bazıları ekonomik, bazıları ailevi problemler ve bazıları da ilgisizlik sebebiyle evsiz kalmış. Bu kişilerin sorunları anlaşılıp çözümler üretilmeli ve sosyal politikalar geliştirilmeli. Evsizlere yönelik hizmet birimleri oluşturulmalı, bir şekilde sokağa düşen bu insanlar kendi haline bırakılmamalı” diyerek evsizlerin sorunlarına dikkat çekti.

Dünyada da evsizler pandemiden olumsuz etkilendi

Özellikle ABD’de sayıları 1,4 milyonu bulan evsizlerin sosyal mesafe kurallarına uymaması ve test edilmemesi, virüsün hızının azaltılmasında önemli bir sorun olarak görülüyor. Oxford Üniversitesinden sosyolog Gina Neff, koronavirüs salgınında ikinci dalganın kaynağının evsiz nüfus olacağını dile getirdi. Buna ek olarak, evsizlere Covid-19 testinin yapılamaması, durumun kontrol altına alınmasını güçleştiriyor.

Avrupa’da da çok yaygın olan evsizler, koronavirüs pandemisinden olumsuz etkilendi. Sokağa çıkma yasağına uymamaları sebebiyle ceza alan evsizler, aşevlerin kapatılması sebebiyle açlıkla savaşıyor. Kıtada yaşanan koruyucu ekipman ve dezenfektan sıkıntısı sebebiyle aşevleri ve barınakların kapatılması, evsizleri oldukça olumsuz etkiledi. Evsizlerin sokağa çıkmaması için Paris’te topluca spor salonlarına yerleştirilmesi, virüsün evsizler arasında yayılımını hızlandırdı. Ölüm oranlarının evsizlerde daha çok olduğu gözlendi.


https://haber.sakarya.edu.tr/evsizler-pandemi-surecinde-risk-olmaya-devam-ediyor-h98144.html

https://www.bizimsakarya.com.tr/guncel/evsizler-pandemi-surecinde-risk-olmaya-devam-ediyor-h118655.html 

https://www.yenisakarya.com/evsizlere-dikkat-cektiler.html https://medyabar.com/haber/4919804/evsizler-pandemi-surecinde-risk-olmaya-devam-ediyor